Rusya’nın 50 Yıl Sonra Yaptığı Uzay Uçuşu Kazayla Sonuçlandı!

Rus uzay ajansı Roskosmos Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaklaşık 50 yıldır ilk Ay görevi olan Luna-25’in iniş öncesi manevralar sırasında Ay’a düştüğünü bildirdi. Luna-25 ile iletişimin Cumartesi günü kesildiği belirtilirken, ön bulgulara göre iniş aracının Ay’ın yüzeyiyle çarpışmasının ardından varlığının sona erdiği açıklandı.

19 ve 20 Ağustos’ta uzay aracının yerini belirlemek ve onunla temas kurmak için alınan önlemler başarısız oldu. Uzay ajansı, hangi teknik sorunların meydana gelmiş olabileceğine dair herhangi bir belirti vermeden kazanın nedenlerine yönelik bir soruşturma başlatılacağını söyledi. Moskova, Luna-25 ile Batı’dan artan izolasyon karşısında bağımsız ay keşiflerine dönüşü işaret ederek, Sovyet dönemi Luna programının mirasını geliştirmeyi ummuştu. 

800 kilogramlık Luna-25 sondası, tarihte bir ilk olarak ayın güney kutbuna yumuşak iniş yapacaktı. Rusya, Sovyetler Birliği’nin Mars’ın uydularını keşfetmeye yönelik talihsiz Phobos 2 sondasının yerleşik bir bilgisayar arızası nedeniyle başarısız olduğu 1989’dan beri bir gök cisminin üzerine inmeyi denememişti. Roscosmos’un patronu Yuri Borisov, girişimin “riskli” olacağını söylemiş ve Haziran ayında Başkan Vladimir Putin’e başarılı olma olasılığının “yüzde 70 civarında” olduğunu söylemişti.

 

İlginizi Çekebilir

Yorumlar