Rusya 50 Yıl Sonra Tekrardan Ay’a Uzay Aracı Gönderdi

Rusya, yaklaşık yarım asırın sonrasında ilk kez Ay’a giden bir uzay aracı fırlattı. Rusya’nın uzak doğusundaki bir uzay limanından, iniş aracı olan Luna-25’i Dünya yörüngesine kaldırdı. Ayın güney kutup bölgesine inecek ve bir yıllık bilimsel gözlemler yapmaya çalışacak. 

Siyasiler bu hamleyi Rusya’nın güç gösterisi olarak değerlendirse de, uzay araştırmacıları memnuniyetle karşıladı. Uzay araştırmalarında Sovyetler Birliği döneminde yapılan hamleler yeni bir bakış açısı getirmişti. 

Vostochny fırlatma rampasından, bulutlu gökyüzü altında uçuşuna başladı. Rus uzay ajansı Roscosmos’tan gelen bir habere göre fırlatıldıktan yaklaşık 80 dakika sonra, Luna-25 uzay aracı aya doğru bir rotaya itildi. 16 Ağustos’ta aya ulaşıp yörüngeye girecek ve ardından 21 Ağustos gibi erken bir tarihte yüzeye inmeye çalışacak.

Luna-25’in geleceği ne olursa olsun, Rus uzay programının ilk uydu Sputnik’i ve ilk astronot Yuri Gagarin’i fırlattığı 1950’ler ve 60’lardaki parlak günlerinden bu yana ne kadar düştüğünün bir işareti. Uzay aracının adı bile Sovyetler Birliği’nin uzay çağının altın çağını çağrıştırıyor. Moskova’nın 1976’da başlattığı bir önceki ay araştırmasına Luna-24 adı verilmişti.

 

İlginizi Çekebilir

Yorumlar