140 Yıllık Teknoloji ile Adalara Sınırsız Temiz Enerji

Tropikal adalar cennet gibi görünebilir, ancak güç için büyük ölçüde dizel jeneratörlere güveniyorlar; bu da uzun süredir sürdürülebilir büyümeyi engelleyen kalıcı bir sorun. Enerji taleplerinin artması ve çevresel kaygıların ortaya çıkmasıyla birlikte yenilikçi çözümlere duyulan ihtiyaç açıkça ortadadır. Birçok adadaki izolasyon ve sınırlı arazi alanı, güneş veya rüzgar gibi geleneksel yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın şekilde uygulanmasını engellemektedir. Ayrıca dizele bağımlılık çevreye zarar veriyor ve birçok ada ülkesi için ekonomik bir yük oluşturuyor.

Okyanus Termal Enerji Dönüşümü (OTEC) tarafından desteklenen Dominique projesi bu zorluklara bir yanıttır. Ada ülkelerine sürdürülebilir enerji sağlamak için 140 yıllık bir teknoloji kullanılacak. 

1881’den günümüze bir yolculuk

OTEC’in kökleri Fransız fizikçi Jacques Arsene d’Arsonval’ın öncü fikirlerinde bulunur. 1881’de D’Arsonval, dünya okyanuslarındaki geniş termal enerji rezervlerinden yararlanarak sürdürülebilir ve sürekli enerji elde etmeyi hayal ettiSonraki yıllarda, erken tasarımlar ve konseptler operasyonel OTEC sistemlerinin ortaya çıkmasının önünü açtıkça, OTEC daha fazla gelişme gördü. 1930’larda ilk OTEC patenti alanında öncü olan Georges Claude’a verildi. Ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında OTEC teknolojisinin pratik uygulamasının gerçekleştirilmesinde önemli ilerlemeler kaydedildi.

OTEC özünde, sıcak yüzey deniz suyu (tropik bölgelerde genellikle 25 ila 28 santigrat derece) ile daha derin okyanus katmanlarından gelen soğuk su (yaklaşık dört santigrat derece) arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak çalışır. Sıcak su, amonyak gibi soğutucu tipi bir sıvının buharlaşmasını başlatır. Bu genişler ve türbinleri çalıştıracak ve elektrik üretecek buhar oluşturur . Soğuk derin deniz suyu daha sonra buharı tekrar sıvıya yoğunlaştırmak için kullanılır ve böylece sürekli bir enerji döngüsü sağlanır. Bu sistem, temel yük kullanımına uygun olacak şekilde günün her saati güvenilir bir şekilde ve sabit bir oranda elektrik üretebilmektedir. Ayrıca talepteki değişiklikleri hesaba katacak şekilde kolayca büyütülüp küçültülebilir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar