Uçak Tasarımı için Kuş Uçuşu Araştırma Merkezi

Kuşların uçuşu, Kaliforniya Üniversitesi Davis’te yeni bir merkezin kurulmasının ardından mürettebatsız hava sistemlerinin tasarımına ışık tutabilir. Yeni merkez, uçuş halindeki kuşları görüntülemek ve kanat şekillerinin 3 boyutlu modellerini oluşturmak için hareket yakalama ve fotogrametri teknolojilerini kullanacak.

Harvey ve Hawkins, farklı kuş türlerinin karmaşık ortamlarda nasıl manevra yaptığına dair bilgi toplayarak, yeni nesil dronların ve diğer mürettebatsız hava sistemlerinin (UAS) geliştirilmesine paketlerin ulaştırılması, orman yangınlarının tespit edilmesi ve bunlarla mücadele edilmesi ve daha fazlası için bilgi sağlayabileceklerini öngörüyor. “Jeff Bezos’un orada herkese Amazon paketinizi ön adımınıza drone’larla koyacağını söylediğini hatırlıyor musunuz? Hawkins yaptığı açıklamada, “Eh, bu manevra kabiliyeti hala mevcut değil” dedi.

Hareket yakalama teknolojisi, hareketli nesne üzerindeki yansıtıcı işaretleri izlemek için birden fazla kızılötesi kamera kullanır. Kuşun hareketlerini takip etmek için, kuşun kanatlarına, gövdesine ve kuyruğuna ve ayrıca kuşun her engelin etrafında nasıl manevra yaptığını değerlendirmek için engellerin üzerine işaretler yerleştirilebilir.

İşaretçilerin seyrek yerleşimi nedeniyle, hesaplamalı akışkanlar dinamiği deneyleri için gerekli olan ayrıntılı 3 boyutlu modeller oluşturmak için hareket yakalama teknolojisi kullanılamaz. Fotogrametri, bir 3D model oluşturmak için birden fazla kalibre edilmiş 2D kamera görüntüsünü birleştirmek için özel algoritmalar kullanır, ancak ağır veri işleme yükü o kadar yüksek çözünürlüklü görüntüler gerektirir ki, teknoloji yalnızca sabit süzülme halindeki kuşları modellemek için kullanılmıştır.

Harvey ve ekibi, kuş içeri girip kameraların görüş alanına bir manevra yaptığında kısa süreli görüntüler almak üzere fotogrametri sistemini tetiklemek için hareket yakalamayı kullanacak. Bu, Harvey’in karmaşık kanat şekillerinin 3 boyutlu modellerini oluşturmasına ve kuşların uçuş sırasında dinamik sistemlerini nasıl kontrol ettiği ve belirli manevraları başarmak için hangi niteliklerin gerekli olduğu gibi temel araştırma sorularını araştırmasına olanak tanıyacak.

Harvey, “Planör gibi bir gözetleme drone’u ile ağaçların arasında çoklu rotorlar gibi mekik dokuyan bir uçak arasında geçiş yapabilecek bir uçağımız yok” dedi. “Bu araştırmadan elde edeceğimiz bilgiler bizi bu yöne yaklaştırabilir. Bu araştırma gerçekten dünyayı etkileme potansiyeline sahip.”

Tesis şu anda planlama aşamasında ve bu sonbaharda raptor merkezinde temel atılması hedefleniyor. Kuşların uçabileceği ve manevra yapabileceği kapalı bir salon görevi görecek kapalı, prefabrik bir ahırdan oluşacak. Kuşların uçuş alanına alışması için kafeslerin de yer alacağı salon boyunca kızılötesi ve yüksek hızlı, yüksek çözünürlüklü kameralar kurulacak.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar