Atık Dökümhane Kumlarından Yeni Beton Formu Oluşturuluyor

Dünya çapında 100 milyon tona kadar atık dökümhane kumunun, ciddi derece çevre kirliliğine neden olduğunu biliyoruz. Araştırmacılar atıl vaziyetteki döküm kumlarının bir beton formuna dönüştürülerek, yeniden kullanılabileceğini ortaya koydu. Nottingham Trent Üniversitesi (NTU) tarafından yapılan bir araştırma, metal döküm endüstrisinin bir yan ürünü olan atık dökümhane kumunun , daha hafif yüklere dayanmaya uygun beton yapmak için kullanılabileceğini gösteriyor.

Profesör Amin Al-Habaibeh liderliğindeki araştırma, %30’a varan ikame oranıyla geri dönüştürülmüş atık dökümhane kum bazlı betonun, normal betonun %78’ine varan basınç dayanımına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu bordür taşları, bahçe döşemeleri, bisiklet kaldırımları ve diğer daha hafif yük taşıyan beton ürünler gibi beton ürünlerde kullanılabileceği anlamına gelir.

Dökümhaneler, döktükleri erimiş metallere şekil veren kalıplar oluşturmak için silisli kumlar satın alır. Ancak bu kumlar birkaç kullanımdan sonra atık haline gelir ve uygun şekilde geri kazanılması veya imha edilmesi gerekir. Atık dökümhane kumunun uygunsuz şekilde bertaraf edilmesi çevre sorunlarına neden olabilir.

Bu yaklaşım hem ekonomi hem de çevre için ciddi bir yaklaşım! Çevre için iyi bir haber çünkü doğal kum kullanımının azaltılabileceğini ve dolayısıyla atık dökümhane kumunun çöp sahasına gönderilmesi ihtiyacının da azaltılabileceğini gösteriyor. Ayrıca betonun genel maliyeti azaltılabilir ve nakliye sırasında da karbon emisyon oranları azaltılabilir.

Dökümhaneler, döktükleri erimiş metallere şekil veren kalıplar oluşturmak için silisli kumlar satın alır. Ancak bu kumlar birkaç kullanımdan sonra atık haline gelir ve uygun şekilde geri kazanılması veya imha edilmesi gerekir. Atık dökümhane kumunun uygunsuz şekilde bertaraf edilmesi çevre sorunlarına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar