Meme Kanserine Karşı Elektronik Sütyen

Giyilebilir kalp pilinin icadını yapan, dünyaca ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’den yeni bir çalışma daha geldi. Dağdeviren, meme kanserini teşhis eden elektronik sütyen geliştirdi. Dağdeviren ve ekibinin ürettiği giyilebilir ultrason tarama cihazı, meme kanserinin teşhisi için hayati önem taşıyor.

Bir uzmanlık gerektirmeyen elektronik sütyen sayesinde ultrasonik alıcılarılar kanserli dokuları tespit edebiliyor. Böylelikle doktora gitmeden günlük tarama yapılabilmesi sağlanıyor.

Teyzesinden İlham Aldı

MIT Laboratuvarında çalışmasını sürdüren Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 49 yaşındayken ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve 6 ay sonra da hayatını yitiren teyzesinden aldığını söyledi.

Sosyal medya mesajında “Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz” notu ile paylaştı.

Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi genç akademi üyeliği kadrosuna seçilen ilk Türk oldu. Forbes Dergisinin “30 yaş altı 30 bilim insanı ” listesine girdi.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar