İngiltere’de Enerji Krizi Manuel Çamaşır Makinelerine İlgiyi Arttırdı

Yükselen elektrik faturaları Britanyalıları kimsenin aklına gelmeyecek olan bir çözüme yöneltti. Maliyetleri düşürmeye yardımcı olmak amacıyla gelişmekte olan ülkeler için tasarlanmış, şebekeden bağımsız çamaşır makineleri!

Mühendislik yardım kuruluşu Çamaşır Makinesi Projesi (TWMP), taleplerin dörtte birinin artık İngiltere’den geldiğini tahmin ediyor. Cihaz akan suya veya güvenilir elektriğe erişimi olmayan kişilerin çamaşır yıkamasına olanak sağlamak için tasarlandı.

Ancak enerji maliyetleri arttıkça TWMP, cihazı İngiltere’deki evsiz barınaklarına ve diğer topluluklara sağlamaya başladı. Bu makineler, Hindistan’da çamaşır yıkayan kadınların mücadelelerine tanık olduktan sonra Navjot Sawhney tarafından geliştirildi. TWMP, 2019’daki lansmanından bu yana makinesini mülteci kamplarına, Ukrayna’dan kaçan aileler de dahil olmak üzere daha yoksul topluluklara ve çatışma bölgelerine teslim etmeye odaklandı.

Birleşik Krallık’taki müşterilerin ilgisinin artmasının ardından TWMP, yerel konseyler aracılığıyla evsizlere cihaz sağlamak için hükümet ile birlikte çalışıyor. Sawhney, “Taleplerimizin ve çağrılarımızın yaklaşık %25’inin şu anda Birleşik Krallık’ta faturaları ödeyemeyen ve tasarruf etmek için bir alternatif arayan insanlardan geldi. Ailesinin çamaşırlarını yıkamak için çamaşırhanede haftada 50 £ harcayan bir bayanla konuştum. Manuel çamaşır makinemiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçti. Başlangıçta odak noktamız Birleşik Krallık değildi, ancak yaşam pahalılığı kriziyle birlikte bu da baktığımız bir şey” dedi.

32 yaşındaki Sawhney, Hindistan’da arkadaş olduğu bir kadından sonra cihaza Divya adını verdi. Geçen hafta manuel çamaşır makineleri Uganda’nın uzak yerleşimlerine dağıtılmaya başladı. Tanıştığı kişiler arasında, 46 yaşında, sekiz çocuk annesi Lillian da vardı; bu anne, çamaşır yıkamaktan elleri o kadar su toplamıştı ki, elindeki azıcık parayı bile ilaçlı losyona harcamak zorunda kaldı.

Sawhney, “Makine, ilaca daha az harcayabileceği, domates satış işine daha fazla zaman ayırabileceği ve dolayısıyla ailesinin refaha kavuşabileceği anlamına geliyor” dedi. TWMP, 2024 yılına kadar 7.500 çamaşır makinesinin dağıtımını yapmayı umuyor. Bu makinelerden 100.000 kişinin yararlanacağı tahmin ediliyor.

 

İlginizi Çekebilir

Yorumlar