Adı Ölene Kadar Saklanan Sovyet Mühendis
Uzaya fırlatılan ilk uydunun adı neydi? Aya ayak basan kişinin adı? Bütün bunlar dünya çapında biliniyor ve bir şekilde ilgili kişiler de meşhur oldu. Perdeler arkasındaki bir adam, bütün bunların anahtarıydı: Glavny Konstruktor! Yani Türkçe tabirle Baş Tasarımcı. Gerçek adı ölene kadar saklı tutuldu. Bu efsanevi baş mühendis, Stalin kamplarının kötü koşulları nedeniyle hayatını kaybettiğinde onu kimse tanımıyordu.
İlk Planörünü 17 Yaşında Yaptı
Glavny Konstruktor, küçük yaşlardan itibaren matematikte çok yetenekliydi. Fakat Bolşevik devrimi sırasında okulu kapatıldıktan sonra, kendini evinde eğitmek zorunda kaldı. Devrimle birlikte gelen aşırı gıda kıtlığı sırasında da tifüs nedeniyle sorun yaşıyordu.
Çocukluk döneminde tesadüfen bir hava gösterisini takip etti ve havacılık mühendisliği tutkusu o gün yeşerdi. 1926’da çalışmalarına Moskova’da başladı. Burada çok sayıda planör uçurma ve tasarlama fırsatı buldu. Bu genç bir dahi, ilk planörünü 17 yaşında yapmıştı.
Uçağın Ulaşamayacağı Yer Neresi?
Kariyerine, bu alanda çalışma yapabileceği tek yer olan Sovyet Rusya’da devam etti; ordu için çalışmaya başladı. Uçak irtifa sınırlarını test ederken, uçağının ulaşamayacağı yeri ve oraya nasıl gidebileceğini merak etti. İşte uzaya olan ilgisinin başladığı yerde burasıydı. 1932’de Sovyetler Birliği’nin jet araştırma grubunun başına geçti. Bu konuma geldiğinde henüz 20’li yaşlarının ortalarındaydı.
İşkence Gördü, İdama Mahkum Oldu
Kızıl Ordu için yaptığı çalışmalar sırasında Stalin’in “Büyük Tasfiyesi” başladı. Kimse güvende değildi. Enstitüdeki iki arkadaşı, onu araştırmayı kasıtlı olarak yavaşlatmakla suçladılar. Sibirya’daki zorunlu çalışma kampına yollandı. Burada korkunç koşullarda, acımasızca muamele gördü ve dişlerini iskorbüt hastalığından kaybetti. Herkesten uzak ve sürekli infaz tehdidi altında, roket destekli kalkış hızlandırıcıları tasarladı.
Balistik Füze Yapıldı ve Uzaya Köpek Fırlatıldı
Savaştan sonra ekibiyle birlikte, Alman Nazi roketi V-2 ‘yi kopyalamak ve geliştirmek için Almanya ‘ya gönderildi. Ekibinin inşa ettiği roketler, V-2’nin eksikliklerini kademeli olarak en aza indirdi, menzili artırıldı ve kurtarılabilir bir yük taşıyabiliyordu.
1951’de, böyle bir roketle iki köpek uzaya gönderildi. Daha sonra ilk kıtalararası balistik füze olan R-7’yi tasarladı; devrim niteliğindeydi ve modern roket tasarımının gelecek yülyıldaki temelini de oluşturacaktı. Bu arada 1957’de cezasının haksız olduğu kabul edildi. 🙂
İnsan Yapımı Uydu Sputnik 1 Doğuyor ve Uzaya İlk İnsan Fırlatılıyor
Glavny Konstruktor, R-7 roketinin potansiyelini fark etti ve komünist partiye yörüngeye bir uydu gönderme fikrini gündeme getirdi. Soğuk savaş rekabeti ile beslenen parti kabul etti. Sputnik 1 yörüngeye gönderildi ve Dünya’nın yörüngesinde dönen ilk insan yapımı uydu oldu. Bu eylem Amerikalıları fazlasıyla korkuttu. İşte uzay yarışını bununla başlamış oldu.
Ve bütün Dünyayı şaşırtan gelişme 1961’de oldu. R-7’nin değiştirilmiş bir versiyonu olan Vostok, uzaya gönderilen ilk insan Yuri Gagarin’i uzaya fırlattı.
Ani Ölüm …
Glavny Konstruktor aya bir adam göndermek için çok çalışıyordu ve N-1’i tasarlamak, inşa etmek için çalışmaya başlamıştı. Ancak 1966’da kalp krizinden aniden öldüğü için planları hiçbir zaman meyve veremedi! Sovyetler Birliği aya asla bir adam göndermedi.
Dehanın adı 1966’daki ölümünden sonra halka açıklandı.
Adı Sergei Korolev’di.!
Kaynaklar: ESA.int
Yorumlar