Yüksek Hızlı Otonom Dronelar Karmaşık Alanlarda Çok Başarılı
Zürih Üniversitesi’nde araştırmacılar, otonom dronelar için yeni bir yaklaşım gerçekleştirdi. Yalnızca yerleşik algılama ve hesaplama kullanılarak, bilinmeyen ve karmaşık ortamlarda yüksek hızlarda otonom drone uçuşları sağlandı. Yeni yaklaşım acil durumlarda, şantiyelerde veya güvenlik uygulamalarında faydalı olabileceği düşünülüyor.
Ormanlar, binalar veya mağaralar gibi karmaşık ve bilinmeyen ortamları keşfetmek istenildiğinde, drone mükemmel bir seçenektir. Hızlı, çevik ve küçüktürler. Sensörleri sayesinde her şeyi algılayabilirler ve varsa yükleri neredeyse her yere taşıyabilirler. Bununla birlikte, otonom dronelar, bilinmeyen bir ortamda harita olmadan yollarını zor bulabilirler. Şu anda, drone’ların tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için uzman insan pilotlara ihtiyaç var.
AI Algoritması, Simüle Edilmiş Gerçek Dünyada Uçmayı Öğretiyor
Geliştirilen yeni algoritma sayesinde; ormanlar, binalar, harabeler ve trenler gibi daha önce görülmemiş ortamlarda uçmak ve engellere çarpmadan 40 km/s hıza kadar uçmak için otonom drone eğitildi. Tüm bunlar, yalnızca droneun yerleşik kameralarına ve hesaplamasına dayanılarak elde edildi.
Uygulamalar Dronelarla Sınırlı Değil
Araştırmacılar, aynı yaklaşımın otonom arabaların performansını iyileştirmek için faydalı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca veri toplamanın zor veya imkansız olduğu alanlarda, AI sisteminin çok önemli bir yenilik olacağı vurgulanıyor.
Yorumlar