Yeni Ultrason Etiketleri Vücudun İçini Gösteriyor!
Kabaca bir posta pulu büyüklüğünde giyilebilir bir ultrason etiketi, hareket halindeki hastalar için iç organların sürekli tıbbi olarak görüntülenmesine yardımcı olabilir.
Bilineceği üzere günümüzde ultrasonlar, vücut içini tarayarak görüntülemek için kullanılan en yaygın tıbbi araçlardan biridir. Şu anda, ultrason ile görüntü elde etmek için, önce hastanın cildine ultrason dalgalarının iletilmesine yardımcı olan sıvı bir jel uygulanır. Ardından bir ultrason probu veya dönüştürücü jele bastırılır.
Sürekli uzun vadeli ultrason görüntüleme, bir hastanın sağlığında günler hatta aylar boyunca potansiyel olarak hayati değişikliklere ışık tutmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ultrason görüntüleme şu anda hantal, sert ekipman gerektirir ve bu da uzun vadeli izlemeyi zorlaştırır.
Pratik olarak konuşursak ve hatta sadece tekrarlayan hareket yaralanmalarından kaçınmak için, bu pratik kısıtlamalar genellikle ultrason seanslarının uzunluğunu sınırlar. Uzun süreli görüntülemeye ihtiyaç duyan hastalar için bazı hastaneler, bir dönüştürücüyü yorulmadan yerinde tutabilen robotik kollar kullanırlar. Bununla birlikte, sıvı ultrason jeli akar ve zamanla kurur. Bu tabii ki seansların kesilmesine ve idealden daha az sonuçlar üretmesine neden olur.
Giyilebilir Uygulamalar
Son zamanlarda bilim adamları, potansiyel giyilebilir uygulamalar için bir hastanın vücuduna daha iyi uyum sağlayabilen gerilebilir ultrason problarını keşfettiler. Bununla birlikte bu tür tasarımlar, diğer sorunların yanı sıra vücut hareketleri sırasında düşük çözünürlük ve düşük görüntü kalitesinden muzdariptir.
Şimdi bilim adamları, bu zorlukların çoğunun üstesinden gelebileceğini söyledikleri bir ultrason çıkartması geliştirdiler. Bulgularını Science dergisinin 29 Temmuz sayısında detaylandırdılar .
Yeni cihaz, santimetre kare başına 400 ultrason dönüştürücü içeren ince, sert bir tarayıcı dizisinden oluşuyor. Cilde yapışabilen yumuşak, dayanıklı, yapışkan bir tabaka ile birleştirilmiştir. Çıkartmanın tamamı 3 milimetre kalınlığında ve 2 santimetre kare boyutundadır.
Cihazın yapışkan tabakası, tek kullanımlık bebek bezlerinin içindeki emici dolguya benzer bir malzeme olan yumuşak bir hidrojel içerir. Bu hidrojel, ses dalgalarını kolayca iletir ve geleneksel ultrason jellerinin aksine esnek ve esnektir. Hidrojel, akustik dalgaların içinden geçebilmesi için hidrojelin ıslak kalmasına yardımcı olan iki ince kauçuk tabaka arasında kapsüllenir.
Cihaz Testleri
Testlerde araştırmacılar cihazları boyun, göğüs, karın ve kollar dahil olmak üzere vücutlarının çeşitli yerlerine taktılar. Ayrıca, katılımcıların laboratuarda oturma, ayakta durma, koşma, bisiklete binme, halter kaldırma ve meyve suyu içme gibi çeşitli aktiviteler yapmalarını sağladılar.
Cihazlar gönüllülerin derisine yapıştı ve 48 saate kadar alttaki yapıların net görüntülerini üretti. Gönüllüler otururken veya ayakta dururken yatar pozisyona geçtikten sonra şah damarının nasıl genişlediğini izleyebildiler; yarım saatlik egzersizden sonra kalbin nasıl şiştiği; koşu ve bisiklete binme sırasında akciğerlerin nasıl davrandığı; gönüllüler daha sonra dışarı akan suyu içerken midenin nasıl şişip küçüldüğünü; ve ağırlıkları kaldırdıktan sonra pazıların nasıl kanla dolduğu.
Giyilebilir Etiket Neye Yarayacak?
Şu anda cihazların ultrason verilerini görüntülere çevirebilen cihazlarla bağlanması gerekiyor. Araştırmacılar bu bağlı tasarımla bile, çıkartmaların çeşitli uygulamalara sahip olabileceğini öne sürüyorlar. Örneğin, kalp izleme EKG etiketlerine benzer şekilde hastanedeki hastalara uygulanabilirler ve bir teknisyenin uzun süreler boyunca bir probu tutmasına gerek kalmadan sürekli olarak iç organların taranmasına yardımcı olabilirler.
Bilim adamları şimdi cihazlarının kablosuz versiyonlarını yapmaya çalışıyorlar. Ek olarak, veri işleme devrelerini ve diğer bileşenleri çıkartmalara entegre etmeye çalışıyorlar. Ayrıca çıkartmaların görüntülerini daha iyi yorumlayıp teşhis edebilen yapay zekaya dayalı yazılım algoritmaları geliştiriyorlar.
Yorumlar