Yarı İletken Kıtlığı Otomotiv Sektöründe Yeni Bir Kriz

COVID-19 pek çok imalat sektörünü derinden etkiledi. Otomotiv sektörü de en çok etkilenenlerden arasında yer alıyor. COVID-19’un etkilerini yavaş yavaş atlatarak toparlanma sürecine girilen dönemde ise önemli bir krizle karşı karşıya kalındı: yarı iletken!

Yarı iletken kıtlığı; Çin, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki araç ve yedek parça fabrikalarının yüzde 90’ında üretimi durma noktasına getiren küresel salgın başta olmak üzere, bir dizi faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Yeni Peugeot 308 için herkes, gösterge panosunun dijital ekran olmasını beklerken, bunun yerine analog bir hız göstergesiyle karşılaşacaklar. Bunun 308’e biraz retro şıklık eklemekle hiçbir ilgisi bulunmuyor. Bu kararın tamamen yarı iletken sorunu nedeniyle olduğu açıklanıyor.

Peugeot ve Fiat Chrysler’in birleşmesinden sonra kurulan Stellantis‘in sözcüsü, şuan ki sorunu aşmak için analog hız göstergesinin kullanmanın şık ve pratik bir çözüm olacağını dile getiriyor.

Yarı iletken bileşenler, otomotiv elektroniği ve alt sistemlerinin tamamında kullanılan olmazsa olmaz komponentler arasında yer alıyor. Yarı iletkene bağlı teknolojiye olan talep hızla artıyorken, arz buna yetişmek için resmen mücadele ediyor. Beş yarı iletken üreticisinin otomotiv endüstrisine tedarik sağladığını ve ikisinin – NXP ve Infineon Technologies – şubat ayındaki kış fırtınaları sırasında Teksas’taki tesislerinde üretimi askıya aldığını biliyoruz.

Çip üreticileri üretim kapasitesini artırmaya yardımcı olmak için milyarlarca dolar yatırım yapıyor, ancak bu kıtlıklar yakın zamanda ortadan kalkmayacak. Çünkü sorun sadece çip üretiminde değil! Yarı iletken bileşenlerin 2022 yılına kadar, araba başına 600 dolara mal olacağını ve önümüzdeki on yılda otomotiv elektroniği ve alt sistemlerine daha fazla yarı iletken içeriğinin ekleneceği tahmin ediliyor. COVID-19 sonrasında otomotiv sektöründe parçaların yerine oturması için kapsayıcı bir vizyonuna ihtiyaç duyulduğu çok açık.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar