Norveçli Şirket Aşınmış Lastikleri Yağa Çeviriyor

Her yıl 29 milyon metrik ton ömrünü tamamlamış lastik çöpe atılıyor. Yalnızca Birleşik Krallık’ta yılda 46 milyon lastik arabalardan, kamyonetlerden ve kamyonlardan çıkarılıyor. ABD’de bu rakam 290 milyona çıkıyor.

Lastikler biyolojik olarak parçalanabilir olsaydı bunun bir önemi olmazdı. Ancak araç lastikleri, doğal ve sentetik kauçuk, elyaf ve tel dahil olmak üzere karmaşık bir malzeme karışımından yapılmıştır. Tek kullanımlık bir petrol kaynağından elde edilen yüksek hacimli bir üründür. Genellikle toprağa ve yerel su tablalarına sızan toksinler bırakarak, depolama alanlarında son bulurlar. Bazı ülkelerde çöp sahaları, sivrisineklerin sıtmayı ve lastik atıklarının az bildirilen bir yönü olan Zika virüsünü yayması için üreme alanları olabilir. AB, tüm lastiklerin elden çıkarılmasını yasakladı, ancak birçok ülke artık daha az kısıtlamayla diğer ülkelere ihracat yapıyor. 

Ömrünü tamamlamış lastik sorunu ortadan kalkıyor

İskandinavya petrol ve gaz endüstrisinin tecrübeli isimlerinden Maria Moræus Hanssen, “Uzun yıllardır ömrünü tamamlamış lastikler, yeniliği ekonomik canlılıkla birleştiren uzun vadeli çözümlerin bulunmadığı bir sorunu temsil etti” diyor. Hanssen, “Döngüsel ekonomiler ve sürdürülebilir atık yönetimi sağlamanın önemli bir unsuru, atığı yerel olarak ele almaktır” diye yanıtlıyor. “Birleşik Krallık, küresel bir sanayi merkezidir, bu da onu ilk fabrikamız için ideal bir yer yapar, ancak teknik çözümlerimizi ve işimizi geliştirirken Avrupa çapında genişlemeyi planlıyoruz.”

İlginizi Çekebilir

Yorumlar