Mars Hayatına Yardımcı Olacak Yeni Su Arıtma Teknolojisi

University of California Riverside mühendisleri tarafından yönetilen bir ekip; Mars toprağını tarım için daha güvenli hale getirebilecek ve Mars kaşifleri için oksijen üretmeye yardımcı olabilecek yeni bir su arıtma teknolojisi geliştirdi.

Dünya’daki topraklarda nadiren bulunan perklorat, Mars topraklarında bol miktarda bulunur. Güçlü bir oksitleyici olarak kullanılan perklorat; roket yakıtında, havai fişeklerde, mühimmatta, araçlar için hava yastığı başlatıcılarında, kibritlerde ve işaret fişeklerinde kullanılır.

Hem toprakta hem de endüstriyel ürünlerde bulunması nedeniyle perklorat, belirli tiroid bozukluklarına neden olan yaygın bir su kirleticisidir. Mars topraklarında bulunan büyük miktarda perklorat, orada yetişen yiyecekleri yemeyi güvensiz hale getirebilir ve Mars’ta insan yerleşimi potansiyelini sınırlayabilir. Mars tozundaki perklorat, kaşifler için de tehlikeli olabilir. Perkloratı sudan ayırmaya yönelik mevcut yöntemler, klor elementinin oksidasyon durumunu zararsız klorür iyonuna düşürmek için ya zorlu koşullar ya da çok aşamalı bir enzimatik işlem gerektirir.

Araştırmacılar, basitleştirilmiş bir yaklaşımla karmaşık mikrobiyal perklorat azaltma sürecini taklit etmeye çalıştılar. Sodyum molibdat adı verilen ortak bir gübre ile hidrojen aktive edici katalizörü karıştırarak sudaki perkloratı hızlı ve verimli bir şekilde parçalayan güçlü bir katalizör ürettiler.

Araştırmacılara göre bu katalizör, bugüne kadar bildirilen diğer herhangi bir kimyasal katalizörden çok daha aktiftir ve perkloratın %99,99’undan fazlasını klorüre indirgeyebiliyor. Bu kirlenmiş yeraltı suyunun iyileştirilmesi, patlayıcı üretiminden kaynaklanan aşırı derecede kirlenmiş atık suyun arıtılması ve Mars’ın yaşanabilir hale getirilmesi dahil olmak üzere çeşitli senaryolarda faydalı olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar