Lüks Bir Zeplin ile Kuzey Kutbuna Kanatsız Uçun!


Havacılık endüstrisi, 2018’de toplam CO2 emisyonlarının %2,5’ini oluşturdu ve havacılık emisyonları 1980’lerin ortasından bu yana ikiye katlandı. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda daha sürdürülebilir bir havacılık seçeneği aramak akıllıca olacak gibi gözüküyor. Peki hava gemilerinin geldiği yer burası mı yoksa geri mi dönüyor?
İsveçli havacılık şirketi OceanSky Cruises, 2024 yılından itibaren lüks hava gemilerinde Kuzey Kutbu’na seferlere başlayacağını duyurdu. Havacılık endüstrisindeki karbon emisyonlarını azaltmaya odaklanan şirket, hava gemilerine güç sağlayacak. Havadan daha hafif teknoloji, yani ayakta kalmak için gaz kullanacakları anlamına geliyor – bugün, hava gemileri güvenli yanıcı olmayan gaz helyumu ile çalışıyor. Doğaları gereği hafif olan hava gemileri, suda bir tekneye benzer şekilde yüzer ve uçaklara kıyasla %80’e kadar daha az enerji gerektirir, bu da son derece verimli ve sürdürülebilir bir tasarım sağlar.
Uçaklar yerine hava gemilerini mi seçiyorsunuz?
Uçaklar beş kat daha hızlıyken, hava gemileri yavaş hızlarından dolayı aynı mesafeyi daha düşük irtifalarda ve daha az dirençle uçabilirler. Direnç hızın karesiyle artar ve hava gemileri yavaş uçarak enerjiyi korur. Yani, temelde bir seçim meselesi: daha hızlı uçmayı ve havacılık emisyonlarına katkıda bulunmayı mı yoksa daha yeşil bir seçenekte bir tren hızında uçmayı mı tercih edersiniz?
Ayrıca hava gemilerinin uçaklara kıyasla daha küçük motorları vardır, bu da daha az beygir gücüne sahip oldukları anlamına gelir. Bununla birlikte, daha fazla motorları vardır, bu nedenle bir motor sorunu meydana geldiğinde, bir zeplin için o kadar büyük bir sorun değildir.
Sadece yavaş uçmakla kalmaz, aynı zamanda hava gemileri de kalkış ve iniş sırasında çoğu uçak kazası meydana geldiğinden çarpışma olasılığını önemli ölçüde azaltan düşük hızlarda kalkar ve iner. Üstelik havada yüzdükleri için bir kaza anında su üzerinde de yüzebilirler. Güçlü, yırtılmaz kaplamalar ve katmanlarla yapılan hava gemileri, uçak inşa etmek için harcanan enerjinin ve paranın çok daha az bir kısmına ihtiyaç duyar.
Kuzey Kutbu’na yolculuk
OceanSky, bu avantajları kendi avantajına kullanmayı planlıyor ve sürdürülebilir bir gelecek için havacılık endüstrisinde her seferinde bir zeplin devrim yaratmayı planlıyor. Şirketin ilk uçuşu Kuzey Kutbu’na olacak. Svalbard’dan başlayacak yolculuk, nihai varış noktasına ulaşana kadar 38 saat sürecek ve mürettebat Kuzey Kutbu’nda altı saat geçirecek.
Şirket, zeplinin lüks bir yata benzediğini açıklıyor. Geniş zeplin 100 fit kare (10 m2) genişliğinde geniş panoramik pencereler, özel banyo ve gardırop ile tam donanımlı 8 adet çift kişilik kabine sahip olacaktır. Alçak irtifalarda uçan zeplin alt kısmındaki büyük pencereler sayesinde yolcular, yolculuk boyunca muhteşem manzaraların tadını çıkarabilecekler.
Havacılık endüstrisinde devrim yaratabilecek ticari elektrikli uçaklarımız olana kadar, hava gemileri gibi çevre dostu seçenekleri biraz zaman ayırarak ve daha az bir bedel karşılığında seçerek iklim değişikliğine katkıda bulunan karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmak için üzerimize düşeni yapabiliriz.
Yorumlar