Elektrikli Araçlarda Kaza Sonrası Elektrik Çarpma Riski
Düşük bir ihtimalle de olsa, gazla çalışan arabalar kaza sonrasında çarpışmanın etkisiyle alev alabilir. Otomotiv sektörü elektrikli araçlara doğru kaydıkça, bu sorunun yerini farklı bir durum aldı. Yolcular, bir kaza sonranda elektrik çarpması riskiyle karşı karşıya kalır mı?
Gerçekten de son derece yüksek voltajlara sahip pillerle çalışan elektrikli araçların, bir çarpışmadan sonra yolcuları elektrolize etme riski vardır. Elektrikli araçların tahrik sistemlerinin, 346 ila 800 volt arasında çok yüksek voltajlara sahip pillere dayandığını biliyoruz. Güvenlik nedenleriyle, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), bir çarpışmanın ardından akünün kendisi hariç herhangi bir araç bileşenindeki voltajların bir dakikadan daha kısa sürede güvenli bir seviyeye (60 V) düşmesi gerektiğini belirtiyor.
Buna uyum sağlamak için, elektrikli araçlar bir çarpışmanın ardından anında tetiklenen bir koruma modu ile programlanır. Aküyü diğer bileşenlerden izole etmek için kesici hemen açılır ve aksın çekiş motorundan dişli kutusu ile bağlantısı kesilmiş olur.
Alberta Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Chao; Çarpışma anında aracın hızına bağlı olarak üç farklı algoritma içeren yaklaşımı, laboratuvarlarında bir elektrik motoru sistemi üzerinde yapılan simülasyonlar ve deneylerle test ettiler. Sonuçlar, voltajını sadece 5 saniye içinde güvenli bir şekilde 60 V’a düşürebildiğini gösterdi. Bu da gözlemlenen en hızlı deşarj süreleri arasındadır ve UNECE güvenlik kurallarına uygundur.
Chao, ekibinin önerdiği yöntemin düşük maliyetli olduğunu ve yüksek güvenilirliğe sahip olduğunu belirtiyor. Şu anda teknolojiyi gerçek dünya ortamlarında test etmek için Dynex Semiconductor ve Lotus Cars ile işbirliği yapıyor. Bu yaklaşımın elektrikli gemiler veya trenler gibi diğer elektrikli ulaşım sistemlerinde de kullanılabileceği belirtiliyor.
Yorumlar