Burj Khalifa’nın İnşa Edilmesi Ardındaki Karmaşık Mühendislik
Burj Khalifa’nın bir mühendislik harikası olduğuna şüphe yok. Bina, gevşek kumlu toprakta; oldukça güçlü ve uzun duruyor. Şiddetli Arap rüzgarlarına meydan okuyor. Rüzgar ve şimşeği bile karıştırabilir.
Peki Burj Khalifa’nın sırları nelerdir? Güçlü altıgen bir çekirdek ile başlıyor. Bu çekirdek, Dubai’nin yıkıcı rüzgar fırtınasına rağmen binanın ayakta kalmasını sağlayan ve binanın ağırlığını dengede tutmaya yardımcı olan kahramandır. Aynı zamanda bu süper yüksek binanın asansör sistemini de barındırıyor.
Normalde, böylesine ince bir çekirdek son derece dengesiz ve her an düşmeye meyilli olur. Ancak binanın tasarımcıları son derece yenilikçi bir çözüm buldu. Normalde barajlarda gördüğümüz payandalardan ilham alarak, Burj Khalifa‘nın çekirdeği etrafında benzer bir destek kullandılar.
Daha da iyisi, payandalar, çekirdeği stabilize etmek için yapılmış yapılar olduklarının farkına bile varmadan yanlarında yaşayabilmeniz için tasarlandı. Mühendisler ve mimarlar bunu nasıl başardı?
Bu yapıyı istikrara kavuşturmak için başka ne gibi önlemler alındı? Bu kadar güçlü bir birim oluşturmak için başka hangi yenilikler yapıldı? Tüm bu soruların yanıtları için aşağıdaki videoyu izleyin ve bu ünlü binanın arkasındaki karmaşık mühendisliği keşfedin.
Yorumlar