Ahşap 3D Baskı, Ahşap Üretiminin Geleceği Olabilir
3D baskı teknolojisinde gelişmeler büyük bir hızla devam ederken ilginç bir gelişme daha yaşandı. Kompozit ve metal baskı teknikleri üzerine yapılan Ar-Ge çalışmalarını heyecanla takip ederken karşımıza bir anda ahşap malzemeler üzerine şaşırtıcı bir gelişme çıktı. Bu öyle bir teknoloji ki ahşap üretiminin geleceğini derinden etkileyebilir. Amerikalı Forust şirketi, eklemeli imalat metodu için hiç de kolay olmayan ahşaplar üzerine yaptığı çalışmayla, tamamen ahşaptan oluşan bir montaj çalışması yapmayı hedefliyorlar.
Geçmişte çok fazla ahşap basma girişimi olsa da, ahşap, polimerler ve reçine karışımını içeren malzemeler kullanılıyordu. Bu tarz malzemelerinde sadece %30 yada %40’ı ahşap liflerini içerdiğinden asıl amacının dışına çıktığı söylenebilir. Ayrıca baskı sonucu çıkan parçaların geleneksel ahşapla hiç ilgisi yoktu. Forust başarılı olmak için sadece çeşitli ahşap türlerinin estetiğine değil aynı zamanda işlevlerine de uygun parçalar üreterek bu sorunu çözmesi gerekiyor.
Ormanların her gün tükendiği gerçeğini göz önünde tutacak olursak, fire olarak atılan ya da direkt olarak yakılan ahşap malzemelerin geri dönüşümü çok önem arz ediyor. İşte 3D ahşap baskı, kullanılamayacak nitelikteki ahşapların tekrardan kullanılabilir hale getirmesiyle doğa için büyük bir çözüm olacağını söyleyebiliriz. Bu arada dip not olarak her yıl 15 milyar ağacın kesildiğini ve buna karşılık da sadece 2 milyar ağaç ekildiğini sözlerimize eklemeliyiz.
Yalnızca ABD’de yılda yaklaşık 40 milyon ton talaş üretildiği tahmin ediliyor. Kağıt endüstrisi tarafından, yılda 50 milyon tona varan tahminlerle, çok miktarda lignin, atık ürün olarak ortaya çıkıyor . Forust’un çözümü, bu iki ürünü eklemeli üretim sürecine dönüştürmektir.
Ahşap 3D Baskı Teknolojisini Keşfedin
Forust, parçaları 3 boyutlu yazdırmak için Shop System 3 boyutlu yazıcı veya RAM 336 3 boyutlu yazıcının özelleştirilmiş bir sürümünü kullanıyor. İlki, saatte üç litreye varan oranlarda 35x22x20cm boyutlarındaki parçaları basabilen toplu üretim için uygun; İkincisi ise, seri üretim için uygun, 180x90x30cm boyutlarındaki parçaları basabilir ve saatte 106 litreye kadar toz malzeme biriktirebiliyor. Yazıcının her iki versiyonu da, bir toz malzeme tabakası üzerine bir bağlayıcı madde yerleştirmek için hassas mürekkep püskürtmeleri kullanan bağlayıcı püskürtmeli 3D baskı teknolojisini kullanıyor. Toz, istenen şekilde bağlanmak için ajan ile reaksiyona giriyor. İşlem daha sonra parçayı tam olarak yazdırmak için gerektiği kadar tekrarlanıyor.
Toz haline getirilmiş malzeme, daha sonra toksik olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen bir bağlayıcı madde ile püskürtülecek olan talaş/lignindir. Bağlama, maun, gül ağacı, dişbudak ve zebra ağacı gibi farklı ağaçların doğal taneciklerinin çoğaltılması noktasına kadar tam olarak yapılabilir. 3D baskılı parçalar ayrıca meşe ve ceviz gibi belirli ahşapların lekelerini de içeriyor. Parçalar basıldıktan sonra, parçalar zımparalama, cilalama, boyama ve kaplama gibi geleneksel ahşap üretim teknikleriyle işlenebilir. Sonuç, mobilya, lüks iç dekorasyon ve mimari ile sınırlı olmayan sayısız uygulamaya sahip yüksek kaliteli ahşap ürünlerdir.
Sürdürülebilir Ahşap İmalatı
Ahşap malzeme üretimi pazarının 2027 yılına kadar yaklaşık 506 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2020 ile karşılaştırıldığında bu, endüstrinin yüzde 4,7’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile büyüdüğü anlamına geliyor. Bunun sürdürülebilir olması için daha fazla ağacın kesilmesi gerekiyor, bu da daha fazla ormansızlaşmaya, daha fazla ekolojik sistemin zarar görmesine ve daha fazla iklim değişikliğine yol açıyor. Ağaçların dikilme hızının yedi katı oranında kesilmesiyle, ahşap ürünlere yönelik artan talebi sürdürülebilir, sıfır emisyonlu bir şekilde karşılamamız gerekiyor.
Forust, ahşap üretiminden kaynaklanan atık ürünleri 3D baskılı ahşap parçalara dahil ederek sayısız ağacı koruyor. 3D baskı sürecinden kalan talaş/linyit tozu gelecekteki projeler için sürekli olarak geri dönüştürülebilir, yani neredeyse hiç atık yoktur. Geçmişte döngüsellik hakkında rapor vermiştik ve ormanlarımızı koruma konusunda gerçekten ciddiysek, o zaman Forust’un sunduğu gibi yeşil üretim çözümlerini ciddiyetle keşfetmenin zamanı geldi.
Yorumlar