3D Replikatör ile Yapay Kıkırdak Dokusu Üretimi
NASA’nın Uzayda Üretim Uygulamaları (InSPA) tarafından seçilen yakın tarihli bir projede, bilim adamları ve mühendisler, hacimsel katkılı üretim (VAM Teknolojisi) 3D baskı teknolojisinin uzayda nasıl yapay kıkırdak dokusu üretebileceğini araştırıyorlar.
LLNL’nin bu girişimdeki ortağı Space Tango, uzayda sağlık ve teknoloji çözümleri üretme arayışında otomatik mikro yerçekimi deneyleri geliştirme konusunda yılların deneyimine sahiptir. 2017’deki ilk ticari lansmanından bu yana, Space Tango, dünya’daki yaşamı iyileştirmeyi amaçlayan ISS üzerinde yaklaşık 200 deney gerçekleştirdi.
Proje ortaklarından Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı (LLNL) ve Kentucky merkezli uzay yaşam bilimleri şirketi Space Tango – Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) mikro yerçekiminde yapay kıkırdak dokusu için VAM 3D baskı tekniklerini kullanmaya başladılar.
VAM teknolojisinin sıfır veya mikro yerçekimi ortamlarında iyi performans göstermesi bekleniyor. Uygulanan işlem saniyeler içerisinde gerçekleştirilerek, geleneksel katman 3D baskı tekniklerinden çok daha hızlı sonuç alınması bekleniyor.
VAM teknolojisi; doku mühendisliğinin, mikro yerçekiminde uzay kaynaklı üretimin sonuca önemli ölçüde fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz.
Yorumlar