NASA, Sonik Patlama Olmadan Ses Duvarını Aşmaya Hazırlanıyor
Yetmiş beş yıl önce, Kaliforniya’nın yüksek çöllerinde ilk kez bir ses patlaması gürledi. 14 Ekim 1947’ydi, Hava Kuvvetleri (o yıl yeni kurulmuştu) ve Bell mühendisleri ses duvarını aşmıştı.
Şimdi NASA, ses bariyerini tekrar kırmaya hazırlanıyor. Ancak bu sefer çok farklı bir şekilde, hepimizin bir gün hava yoluyla çok daha hızlı seyahat etmesini mümkün kılabilecek süpersonik uçaklarla.
Havacılık mühendisi Catherine Bahm, “Bu ilk süpersonik uçuş çok büyük bir başarıydı ve şimdi o zamandan beri ne kadar yol kat ettiğimize bakıyorsunuz. Şu anda yaptığımız şey, onların çalışmalarının çoğunun doruk noktası” dedi.
Süpersonik uçuş, başka bir tarihi kilometre taşını işaret edecek ve potansiyel olarak hava yolculuğunda yeni bir çağ açacak. NASA’nın geliştirdiği X-59 bunun sonucunda geliştirildi.
Patlatmaları Durdurmak
Araştırmacılar uçakların sonik patlamaları nasıl yarattığını daha iyi anladılar ve dikkatlerini uçağın şeklini değiştirerek sonik patlamaların yoğunluğunu azaltma fikrine çevirdiler. Bu fikir, 2003-2004 yılları arasında NASA’nın Shaped Sonic Boom Gösteri programı tarafından uçuşta test edildi. Gövdesi daha sessiz sonik bomlar üretecek şekilde tasarlanmış bir şekil vermek üzere modifiye edilmiş bir Northrop F-5E jeti kullandı. İşe yaradı!
Yolcu uçakları neredeyse 50 yıldır aynı hızlarla uçuyor ancak bu fikirle birlikte yeni bir tarih açılacak. Duvarın
Yorumlar