Nükleer Santrallerin yerini Nükleer Piller mi alacak?
Ulusal Mühendislik Akademisi’nin dergisi The Bridge’de nükleer enerjide yeni bir paradigmanın eşiğinde olduğumuzdan bahsediliyor.
Günlük hayatımızda büyük, pahalı ve merkezi bilgisayarların yerini daha modüler, küçük ve taşınabilir bilgisayarlar aldı. Büyük boyutlu otonom tak-çalıştır pillerin yerini de yeni nesil nispeten küçük ve ucuz fabrika yapımı reaktörlerin alacağından bahsediliyor.
Önerilen bu sistemler, endüstriyel işlemler için ısı, bir askeri üs veya bir mahalle için elektrik sağlayabilir ve beş ile 10 yıl arasında gözetimsiz çalışabilir ve daha sonra yenileme için fabrikaya geri götürülebilir. Bu küçük enerji santrallerini “nükleer piller” olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar operasyonlarının basitliği nedeniyle, dünyanın elektrik sistemlerinin karbondan arındırılmasında feci iklim değişikliğini önlemek için önemli bir rol oynayabileceklerini söylüyorlar. Daha küçük ve modüler nükleer reaktörler fikri birkaç yıldır tartışılıyor.
Nükleer piller için bu öneriyi farklı kılan nedir?
Tasarımı geliştiren bilim insanları bu durumu; “Tanımladığımız birimler, bu fabrika üretimi ve modülerlik kavramını en uç noktaya taşıyor. Daha önceki teklifler, geleneksel büyük canavarlardan, gigawatt ölçeğindeki büyük nükleer reaktörlerden 10 kat daha küçük olan 100 ila 300 megawatt elektrik çıkışı aralığındaki reaktörlere baktı. Bunlar fabrikada üretilen bileşenlerden birleştirilebilir, ancak yine de sahada bir miktar montaj ve çok sayıda saha hazırlığı çalışması gerektirirler. Yani, geleneksel bitkilere göre bir gelişme ama çok büyük bir gelişme değil.” şeklinde yorumladı.
Yorumlar