Bosch 1 milyar Euro’luk Yarı İletken Fabrikası Açtı

Geçen haftaki haberimizde otomotiv sektörünü derinden sarsan yarı iletken yetersizliğinden bahsetmiştik. Bosch uzunca bir süredir kurmaya çalıştığı yarı iletken fabrikasının açılışını, planlanandan 6 ay önce Almanya’da gerçekleştirdi.

1 milyar Euro’luk tesisin öncelikle Bosch elektrikli el aletleri için üretime başlayacağı bildiriliyor. Hemen sonrasında ise otomotiv sektörünün kanayan yarasına merhem olacağı öngörülüyor. Robert Bosch GmbH yönetim kurulu başkanı Dr. Volkmar Denner, yeni AIoT fabrikasının (nesnelerin interneti ile yapay zekayı birleştirerek) Bosch’a tam bağlantılı, veri odaklı ve kendi kendini optimize eden bir üretim tesisi sağladığını söyledi.

AIoT Bosch için büyük bir devrim!

Açılış töreninde Dr Denner, “AI ile üretimi bir sonraki seviyeye taşıyoruz” dedi. Bosch Yapay Zeka Merkezi tarafından sağlanan çözümlere güveniyoruz. Erken aşamada yapay zeka tabanlı sistemlerimiz, üretim sürecindeki anormallikleri ve arızaları tespit edebilir, öğrenme eğrilerini daha hızlı hale getirebilir ve kaliteyi sürekli artırmamızı sağlayabilir. AI aynı zamanda üretim planlamasında da kullanılıyor ve yaklaşık 100 makinede 700’e varan işlem adımını yönlendirebildiği için zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor.”

Saniyede 500 sayfa veri toplanıyor!

“Tesisimizde sürekli olarak veri topluyor ve inceliyoruz. Bu veriler saniyede 500 sayfa metin veya günde 42 milyon sayfaya denk geliyor. Bu verileri gerçek zamanlı olarak değerlendirmek için akıllı algoritmalar kullanılır. Bu da yeni fabrikamızda yarı iletken üretiminin hızla yaygınlaşmasının anahtarıdır.”

Sahadaki bakım, bir imalat makinesinin veya bir robotun bakım veya ayarlamaya ihtiyacı olup olmadığını ve ne zaman gerektiğini tahmin eden algoritmalara sahip yapay zekadan da faydalanacaktır.

Operasyonun temelini binalar ve altyapı, tedarik ve onarım sistemleri, kablo kanalları ve havalandırma sistemleri, makine ve üretim hatları dahil olmak üzere yaklaşık 500.000 3D nesneden oluşan tesisin dijital ikizi oluşturuyor. Bosch’a göre bu yetenek, devam eden operasyonlara müdahale etmeden süreç optimizasyon planlarını ve yenileme çalışmalarını simüle etmesine olanak tanıyor.

Almanyda Dresden’deki fabrikasında, toplam 250 personel çalışıyor. Ancak bu sayının önümüzdeki yıllarda 700’e kadar çıkması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar