Geleceğin 5 Önemli Mühendislik Çalışması
Teknolojiler o kadar hızlı gelişiyor ki bundan 10,20 yada 30 yıl sonra dünyanın nasıl olacağı hakkında kesin bir fikir sahibi olamıyoruz. Ancak teknolojideki gelişmelere yön veren çalışmalarda, en büyük pay sahibinin mühendislerde olacağını söyleyebiliriz. Sizler için geleceğin en önemli 5 mühendislik çalışmasına yer veriyoruz.
Enerji Toplama
Ne yaparsak yapalım ortak gereksinim enerji! Yenilenebilir enerji kaynaklarının sınırlı ve tam olarak ihtiyacı karşılamaya yetmemesi yeni enerji elde etme fikirlerini de doğuruyor. Bunlardan en çok ilgi çekeni de düşük frekanslı titreşimlerden yararlanmak.
2016 yılında; köprüler, yollar, araç trafiği gibi pek çok yerde kablosuz sensörler yardımıyla düşük frekanslardaki titreşimi elektriğe dönüştürmek mümkün oldu. Dahası dönüştürülen elektrik küçük bir enerji toplayıcıya da depolanabiliyor. Yaya trafiği ve çevrede oluşan diğer düşük enerji kaynaklarının elektriğe dönüştürülmesi pil ihtiyacının tamamen ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Yakın gelecekte düşük frekanslı titreşimler üzerine yapılan çalışmaların, hayatımızda önemli bir yere geleceğini ön görebiliriz.
3D Baskı
İnsanoğlu 3 boyutlu yazıcıların potansiyelini çok hızlı şekilde farketti. Basit prototiplerin ötesinde kompozit malzemeler, son ürün parçalarını basıp kullanabiliyoruz. Ancak son zamanlarda 3d baskı teknolojisi, hayal edilenden çok daha fazla ileride. Yakın gelecekte sentetik insan organlarından yiyeceklere, güneş panellerinden inşaata kadar pek çok alanda yer alacağı öngörülüyor.
3D baskı ile yapılan herhangi bir şey artık sizi şaşırtmıyor değil mi? Gelecekte 3D baskılar evrimleşerek yeni teknolojiler geliştirilmesinde önemli araçlardan olacak ve mühendislik çalışmalarında sıklıkla göreceğiz.
Esnek Nanomalzemeler
Nanoteknoloji günümüzde fazlasıyla duyduğumuz bir terim. Artık hemen hemen her sektörde karşımıza çıkıyor ve gelecekte insan hayatının vazgeçemeyeceği teknolojilerden biri olacağı düşünülüyor. Geleneksel malzemelerden çok daha hafif, fazla çeşit sunuyor. Üstelik geleneksel malzemelere göre çok daha mukavemetli olan nanomalzemeler, geleceği şekillendiren önemli mühendislik çalışmalarından olacaktır.
Ters Ozmoz ile Tuzdan Arındırma
Dünyanın en büyük tuz arındırma tesisi, Tel Aviv ‘de inşa edilmiştir. İsrail’in toplam tüketilen suyunun %20 sini oluşturuyor. Ters Ozmoz adı verilen geleneksek bir tuzdan arındırma teknolojisi kullanıyorlar. Bununla beraber ilerleyen mühendislik ve malzeme teknolojisi sayesinde denizden çok daha ucuza ve hiç görülmeyen temizlikte su üretilebilmektedir.
Deniz suyunun arıtılarak kullanılabilmesi fikri yeni olmasa da ilerleyen yıllarda bu alanda çok önemli mühendislik çalışmalarının olacağını söyleyebiliriz. Zira her geçen gün su kaynakları tükenmekte…
Otonom Araçlar
Sürücüsüz araçlara her zamankinden çok daha yakınız. Amerikalı makine mühendislerine göre 20 yıl içinde ulaşımın tamamen sürücüsüz olması bekleniyor. Ford, Toyota, Volvo gibi dünyanın önde gelen otomotiv şirketleri otonom otomobillerini duyuruyorlar. Tesla da bu alanda en popüler olanı diyebiliriz.
Mühendisler; inovasyon, kullanım ve konfor için daha yüksek taleplere sahip, karmaşık ve giderek daha bağlantılı bir dünyanın zorluklarıyla karşı karşıyalar. Mühendislik mesleği problemleri belirleyen, çözen ve geleceği şekillendiren önemli bir misyona sahip. Ayrıca geleceği şekillendirirken yarının fırsatlarını da bulması gerektiği çok açık.
Herkes geleceği hayal edebilir. Hayalleri gerçekleştirmek gerektiğinde ise Mühendisler, bütün gayretleriyle hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyorlar.
Yorumlar