Bilgi Bankası
Solidworks Simulation’da Malzeme Atama
Solidworks Simulation’da istediğimiz parçaya, kütüphanede bulunan veya istediğimiz özelliklerde oluşturduğumuz malzeme tipini atayabiliriz. Malzeme özelliklerine göre analiz sonuçları oluşturulup, yorumlanması sağlanmaktadır.
SOLIDWORKS Simulaton’da resim1’de görüldüğü gibi parçaya sağ tıklanarak ‘’Malzemeyi Tümüne Uygula’’ veya istenilen parça üzerinde gelip ‘’Malzeme Uygula/Düzenle’’ seçeneği ile malzeme ataması yapılmaktadır.
Resim 2’de görüldüğü gibi malzeme atama ekranına geldiğimizde bazı özelliklerin kırmızı, bazı özelliklerin mavi renktedir. Bu renkler, analizde kullanılan öncelik durumlarına göre sırasıyla kırmızı, mavi ve siyah olarak verilmiştir.
Malzemelerin mekanik özellikleri çekme, basma, sertlik, darbe, kırılma, yorulma ve sürünme testleri ile belirlenmektedir. En yaygın olarak çekme testi kullanılmaktadır(Resim 3).
Çekme numunesi yanda görüldüğü gibi çekme test cihazına bağlanarak, test gerçekleştirilir ve kuvvet-uzama eğrisi elde edilir. Bu grafik gerilme-uzama eğrisine dönüştürülür. Çekme deneyi sonucunda akma dayanımı, elastik modülü, kopma dayanımı, çekme dayanımı, rezilyans, tokluk gibi değerler elde edilir.
Çekme deneyinde yandaki grafiğe (Resim 5)benzer bir sonuç çıkmaktadır. Burada bizi ilgilendiren alan elastik deformasyon bölgesidir. Eğer gerilme akma noktasından daha yüksek bir değere çıkar ise plastik (kalıcı) deformasyona sebebiyet verecektir.
ELASTİKLİK MODÜLÜ
Bu bölgede Hook kanunu geçerlidir(Resim 6). Gerilme ile şekil değiştirme elastik bölgede doğru orantılıdır ve aşağıdaki ifade ile gösterilmektedir. Bu kanuna Hooke Kanunu adı verilmektedir.
σ= E x ε
Elastiklik Modülü, E harfi ile gösterilmektedir ve lineer kısmın eğimine eşittir. Bu değer ne kadar büyük ise şekil değiştirmeye karşı gösterdiği direnç o kadar fazladır.
POISSON ORANI
Bir malzeme eksenel yük altında boy değişimi gösterirken, enine değişimde göstermektedir. Yanal birim uzamanın, eksenel birim uzamaya oranı poisson oranını vermektedir.
Poisson oranına tablosu incelendiğinde değerlerin 0 ile 0,5 arasında değiştiği görülmektedir.
Çelikler için 0,3 civarındadır